Ecalculator - Calculatoare online

Calculator depreciere auto

 

Calculeaza cat scade valoarea masinii in timp

Pretul masinii astazi:
Numarul de ani:
Mod depreciere:

Pentru a calcula deprecierea auto introduceti valoarea curenta a masinii dumneavoastra si numarul de ani pentru care vreti sa se efectueze calculul. Puteti alege deasemenea modul de depreciere (foarte lenta, lenta, normala, rapida, foarte rapida).

Deprecierea auto reprezinta valoarea pe care o pierde un autovehicul dupa o anumita perioada de timp datorata uzurii, imbatranirii tehnice si morale, pierderii calitatilor si specificatiilor initiale, costurilor de mentenanta in crestere, taxelor si impozitelor etc...

Anual deprecierea poate reprezenta intre 10% si 25% din valoarea autovehicului din anul precedent. Asta face ca valoarea efectiva a masinii sa scada mult mai repede in primii ani de la achizitionare si sa mult mai putin dupa 5-10 ani.

De exemplu, pentru un autovehicul care valoreaza in acest moment 30.000 EURO, deprecierea este de aproximativ 5.250 EURO in primul an, iar apoi scade anual, ajungand pana la aproximativ 930 EURO in cel de-al 10-lea an.

Comparatie valoarea deprecierii cu costul pentru combustibil.
Pentru exemplul de mai sus, daca presupunem ca masina respectiva ar avea un consum mediu de 6,5 litri / 100km , cu un rulaj de 20.000 km / an, la un pret mediu al carburantului de 1,25 EURO/ litru ar rezulta un cost de 1.625 EURO.
Se observa asadar ca in primul an costul deprecierii este de peste 3 ori mai mare decat costul combustibilului iar in cel de-al 10-lea an deprecierea reprezinta aproape 60% din costul carburantului.
Cu cat valoarea masinii este mai mare cu atat pierderea din depreciere este mai mare.

   share on facebook   share on whatsapp   share on twitter
© 2023 eCalculator.ro Contact / Trimite-ne un mesaj Termeni si conditii

Trimite-ne un mesajMesaj trimis din pagina: Calculator depreciere auto.
Va multumim!